Aker sykehusmuseum OUS
Aker sykehus historie kan regnes helt tilbake til 1794, da som ”Agger Sygestue” (1794–1829) for Aker og Follo, beliggende på Oslo Hospitals grunn ved St. Hallvards gate i det gamle Oslo. Senere har sykehuset for Aker herreds pasienter ligget langs Grønlandsleiret 19 (1838–47), på Neubergløkken ved Majorstuen som et ”Akers sygehus. Pleiestue for fattige syge” (1871–95), og senest på Tonsen (nå i Oslo) siden 1895 til i dag. Aker museum OUS (Oslo universitetssykehus) tilsikter å sikre og formidle kunnskap om dette sykehusets særskilte og langvarige historie, funksjon og identitet i Aker og Oslo.
Sykehusmuseet på Aker universitetssykehus i Oslo holder til i fredete bygninger på Tonsen gård, en gammel Aker-gård innenfor sykehusområdet. Ved 100-års jubileet for Aker sykehus på Tonsen i 1995 ble den første museumssamlingen i Stabburet åpnet ved daværende direktør Maj-Len Sundin, og med H. M. Kong Harald tilstede. I 2015 hadde Aker museum OUS nyåpning over i våningshuset ”Fattiggården” etter en betydelig utvidelse av samlingene og formidlingsavsnittene i museet. Siden 2010 er Aker museum OUS sammen med de øvrige sykehusmuseene i Oslo universitetssykehus (Dikemark, Gaustad og Ullevål sykehus) organisatorisk samlet i OUS Museumsforum og en årsrapport om museets drift og aktiviteter avleveres årlig til OUS.
En museumsgruppe bestående av noen frivillige tidligere ansatte (pensjonerte) ved Aker universitetssykehus har siden 2010 gjenopptatt arbeidet med en videreutvikling og aktivering av sykehusets museum. Deltakerne møtes siden ukentlig til arbeid i museet. Dette holder åpent for besøkende 2 dager i måneden. Sykehusmuseet utarbeider også historisk informative bygningsbiografier for utplassering omkring i sykehuset, og er initiativtaker til å redde og få fram kunst og utsmykning i institusjonen. I 2020 ønsker Aker museum OUS å markere sykehusmuseets første 25 år samtidig med at dette tradisjonsrike sykehuset kan se tilbake på en 225-årig historie i Aker herred og Oslo kommune.