«Gammeldoktoren» utstilling
Utstillingen «Gammeldoktoren» er enestående i nordisk sammenheng. Det er den eneste utstilling som tar for seg distriktslegens, den allmennpraktiserende leges historie i perioden ca. 1850 til 1950 i en bred og tidsriktig presentasjon.
Utstillingen er beregnet på den vanlige museumsbesøkende, både fra Norge og fra utlandet. Den brukes flittig av skoleklasser, og den er særlig interessant for de som har tilknytning til faget. Tydelige plakater med norsk og engelsk tekst beskriver hver del av utstillingen. Audioguide (på norsk) kan leies i resepsjonen. Med den fører distriktslege Otto Mejlænder og hans ektefelle den besøkende gjennom utstillingen.
De medisinhistoriske utstillingene er plassert i den flotte Steinbygningen sentralt på Glomdalsmuseets område. Utstillingene går over to etasjer, og begynner i første etasje med «Apoteket».
Legepraksisen i andre etasje viser et komplett og funksjonsdyktig legekontor fra 1920-årene. I tillegg til skrivebord, undersøkelsesbenk og instrumenter, finner man en dispenseringsbenk til klargjøring av medikamenter og alt som legen brukte til egne laboratorieundersøkelser.
Rundt kontoret finner man tablåer fra gammeldoktorens virke, slik som sykebesøk hos skogsarbeideren, fødselshjelp, behandling av øye- og øre-/nese-/halslidelser, kirurgiske inngrep, tilsyn med sinnslidende, osv.
Utstillingen forteller også om forebyggende medisin og om de viktigste epidemiske sykdommene og innsatsen mot dem. Tuberkulosens historie i Hedmark er vist i et eget tablå. Utstillingen fører frem mot vår egen tid med røntgenundersøkelser, moderne diagnostikk og reservedelsmennesket. Det gis også et bilde av distriktslegens familieliv og sosiale engasjement.
For dem som har tilknytning til faget, vil et besøk i bibliotekkavdelingen være interessant. Her finner man eldre lærebøker og tidsskrifter, håndskrevne forelesningsnotater fra 1800-tallet, medisinalberetninger og lignende, sammen med anatomiske preparater og et gammelt skjelett til anatomistudium.
Glomdalsmuseets sentrale bibliotek har dessuten en egen avdeling med eldre medisinsk litteratur. Museets magasin inneholder en omfattende samling gjenstander fra Gammeldoktorens virksomhet.
Utstillingen «Gammeldoktoren» er blitt til i et samarbeid mellom Hedmark legeforening og Glomdalsmuseet. Forløperen var en jubileumsutstilling i anledning Den norske legeforenings 100-årsjubileum i 1986, der interesserte leger i Hedmark ønsket å dokumentere den gamle distriktslegens historie. Den permanente utstillingen ble åpnet i 1993 og er senere revidert flere ganger. Utstillingen er delvis finansiert av Den norske legeforening og Hedmark legeforening.
Apoteket
Apotekutstillingen med utstyr er hentet fra Rena apotek og apoteket Ørnen på Gjøvik. Her får man innblikk i farmasøytenes verden der medisiner ble blandet og laget etter legens instruksjoner.
Apoteket, som er en utstilling av Rena apotek fra 1902 og en omfattende drogesamling (tørkede medisinske planter og urter). Her er det dessuten et apoteklaboratorium fra Gjøvik apotek fra 1960-tallet som viser produksjon av piller, tabletter, miksturer og stikkpiller. Utenfor bygningen finner man Apotekhagen med en mengde medisinske planter som hadde til gammel apoteker- og legepraksis.
Apoteket består av tre deler:
Offisin (publikumsrom, ekspedisjon)
Defektur (oppfyllingsrom)
Reseptur (rom for tilberedning av reseptmedisin)
De første industrielt framstilte legemidler kom rundt 1890. Inntil da var apotekernes laboratorier eneste sted for produksjon av legemidler i større skala. Da de første apotekene ble etablert var framstilling av medisiner basert på troen på helbredende planters virkning.
Nylige utviklinger
Arbeidet i Utstillingskomiteen har i det vesentligste vært konsentrert rundt behovet for modernisering av noen tablåer i utstillingen og oppdatering av «Tidslinjen» og «Audioguiden» samt forberedelser til digital formidling via pekeskjermer og QR-koder. Gunnar Fossaa leder arbeidet med en større omarbeiding av apotekdelen i 1.etasje i Steinbygningen («Gammeldoktorens» bolig). Erik Arnesen har sammen med museet og en gruppe ressurspersoner fra Høyskolen i Innlandet, Sykepleierutdanningen, laget en utstilling med tittel «Sykepleierutdanningen i Elverum». Utstillingen settes opp i inngangspartiet til Steinbygningen og åpnes trolig i juni 2021.