Medisinsk historielag SiV
Etablering av gruppen
Medisinsk historielag SiV ble dannet av avdelingsoverlege Karl Wilhelm Wefring og Per Evtun i 1998.
Interessant for oss i Vestfold er at den første professor i medisin, Michael Skjelderup (1769–1852) fra Hof i Vestfold, alltid startet sin forelesningsserie med emner fra medisinens historie.
Hva skal vi sample på?
På 1980-tallet var det sykehus i Larvik, Sandefjord, Horten og Tønsberg.
På 1970-tallet ble det bestemt at utbyggingen skulle skje i Tønsberg. Det betydde riving og sanering av gammel bebyggelse som igjen økte tempoet i innsamling av gjenstander som vi tok hånd om og fotograferte i den grad det var mulig.
Immaterielle verdier
Gamle innleggelsesprotokoller, inventarlister, innkjøpslister, journaler, styrereferater, bilder osv er samplet inn. Mye var gått tapt i årenes løp. Heldigvis hadde enkelte sett verdien i historien og tatt vare på en rekke dokumenter.
Styreprotokoller ble funner i en haug i kjellerrom, åpne arkivskap med pasientopplysninger i et annet og, legerådets svært interessante arkiv ble vi tipset om like før det skulle på dynga.
Eldre overleger hadde tidligere sine private arkiv. I den grad vi har fått tilgang til disse har de gitt verdifulle opplysninger.
For oss var et høydepunkt i nettverksamarbeidet da vi selv arrangerte årets møte i 2008 i Tønsberg. Som sjøfartsby med tradisjoner fra vikingskip, fullriggere og hvalfangst var det naturlig å velge emnet «Medisinhistorie til sjøs».
Årboken
Vi lagde den første Årboken fra Medisinsk historielag i 2000. I årenes løp har det blitt rundt 3000 sider med medisinhistorisk stoff fra Vestfold.
Foto: Registrering av gamle tidsskrifter og gammel faglitteratur er et omfattende arbeid / Per Evtun
Foto: Karl Wilhelm Wefring / Per Evtun
Foto: Årboken 2008 baserte seg på seminaret «Medisinhistorie til sjøs» / Per Evtun