Nasjonalt medisinsk museum

Museet ble opprettet i 2001 som en del av Norsk Teknisk Museum. Vi samler inn, forsker på og formidler fra samtidig og eldre medisinhistorie på en åpen, tverrfaglig og samfunnsaktuell måte. Vi samarbeider med og henvender oss til alle deler av samfunnet; medisin-, kultur- og museumsfaglige miljøer, interesseorganisasjoner, skoleungdom og det allmenne publikum.

Museet har produsert en rekke temporærere utstillinger og vandreutstillinger. For tiden vises fire basisutstillinger: Liv og død: mennesket i forandring (2021) som skal inspirere til å stille spørsmål rundt hva medisin og helse er – og hva det kan og bør være, God bedring: Mennesker, teknologi og viten på sykehus (2006), Usynlig verden (2009), om visualiseringsteknologi og sammenhenger mellom det å se og det å forstå, og I blodet (2015) som er en interaktiv utforskning av blodstrømmen.

Vi har også etablert det vi kaller et medisinsk samtalerom, «Diagnosens makt». Dette er en arrangementserie der en kveld i halvåret er viet samtaler om en spesifikk diagnose. Og vi samler inn fortellinger fra ulike miljøer og enkeltpersoner om hvordan korona preger deres arbeidshverdag, i vårt prosjekt som heter «koronadagbøkene». Vi ønsker ikke minst å høre fra personer som er knyttet til helsevesenet og helseforvaltningen.

Foto: Norsk Teknisk Museum / Utstilling Usynlig verden

Foto: Norsk Teknisk Museum / Utstilling Usynlig verden